Potential issue with xorg when jumping from 7.6 base version to xorg v 1.20.1-5.3

General support questions
Post Reply
esokolowski
Posts: 6
Joined: 2019/06/19 17:14:21

Potential issue with xorg when jumping from 7.6 base version to xorg v 1.20.1-5.3

Post by esokolowski » 2019/06/19 17:39:49

Hello all,

My first time posting on this forum, but have been using this for quite some time as a resource. Lots of great info on here. Hopefully you all can help with this scenario.

I believe i stumbled upon a 'too big a jump' problem with the latest Centos repo. If i build a fresh CentOS machine using the latest 7.6 image available (kernel 3.10.0-957), then i run a 'yum update', all seems fine (updates to kernel 3.10.0-957.21.3). However, once I reboot, then try to log into using the GUI login screen, the machine shuts off. I've done some digging and have come up with this:

The issue seems to be isolated to jumping from the base version of xorg-X11 packages (sorry, don't know the versions) directly to xorg-x11 1.20.1-5.3, skipping all the incremental updates that have happened since the release of 7.6 until now. I also believe this is tied to having an NVIDIA card installed in the machine. My 'fix' right now is to let yum update complete, then 'yum downgrade' the xorg-X11 pacakge to 1.20.1-5.2...one version behind. Then all is well. Additionally, this poweroff issue hasn't happened with any other CentOS box i'm managing that has been online for many months and have been receiving the incremental updates.

My theory is that there was some incremental update(s) that somehow are tied to this xorg update that since, in this scenario, i never grabbed, is now causing some incompatability. As for log files.../var/log/messages is useless. When i check /var/log/Xorg.0.log, right before the poweroff, i get a dozen or so lines of the null charater "^@". Lots of them.

My next step is to find a machine without an NVIDIA card and to also build using a VM. Figured I'd reach out to you all as well to see if anyone has seen this too.

Thanks!

-Eric

esokolowski
Posts: 6
Joined: 2019/06/19 17:14:21

Re: Potential issue with xorg when jumping from 7.6 base version to xorg v 1.20.1-5.3

Post by esokolowski » 2019/06/19 18:22:00

Update:

Issue does not occur when performing the steps on a VM.

chemal
Posts: 548
Joined: 2013/12/08 19:44:49

Re: Potential issue with xorg when jumping from 7.6 base version to xorg v 1.20.1-5.3

Post by chemal » 2019/06/19 20:30:58

Code: Select all

* Tue Feb 12 2019 Adam Jackson <ajax@redhat.com> - 1.20.1-5.3
- Sync platform probe patch with upstream

* Fri Nov 23 2018 Olivier Fourdan <ofourdan@redhat.com> - 1.20.1-5.2
- Move LeaveVT after resetting randr pointers in xf86CrtcCloseScreen
The difference between the last two versions is the change of 0001-linux-Make-platform-device-probe-less-fragile.patch from

https://gitlab.freedesktop.org/ajax/xse ... be188b1571 to https://gitlab.freedesktop.org/xorg/xse ... 7f2a921386.

Because this is about drm, using the proprietary driver instead of nouveau should solve your problem.

See also https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1650634.

esokolowski
Posts: 6
Joined: 2019/06/19 17:14:21

Re: Potential issue with xorg when jumping from 7.6 base version to xorg v 1.20.1-5.3

Post by esokolowski » 2019/06/20 11:26:42

Apologies...should've added this bit.

Issue happens regardless of whether i load the NVIDIA driver or if I use the default nouvea driver.

I'm tabling my investigation for now since my 'fix' is simply downgrade xorg-x11. my concern is that i can only downgrade for so long before some patch is released that causes even more compatibility issues. But for now, downgrade solves it.

Post Reply